Reklama

Naleśniki owsiano-cynamonowe

Składniki na 4 porcje

  • 250 ml mleka owsianego
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka zmielonego cynamonu
  • szczypta zmielonego kardamonu
  • 4 nieduże banany
  • 8 łyżek soku z cytryny
  • szczypta soli
  • masło klarowane

1. Mąkę przesiewamy i dodajemy do mleka owsianego razem z jajami i szczyptą soli, mieszamy trzepaczką rózgową, by powstało gładkie ciasto bez grudek. Odstawiamy na około 30 minut, aby ciasto naleśnikowe odpoczęło przed smażeniem.

2. Banany obieramy ze skóry i każdy kroimy na dwanaście plasterków. Przekładamy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Cukier, cukier waniliowy, cynamon i kardamon mieszamy, aby się połączyły. Odstawiamy, żeby smaki przypraw się przeniknęły.

3. Na patelni o średnicy około 16 centymetrów rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego i wlewamy 1/4 ciasta, równomiernie rozprowadzając na powierzchni. Na wierzchu układamy 12 plasterków banana i smażymy 2-3 minuty na średnim ogniu. Następnie, zsuwamy delikatnie naleśnik na talerz i przekładamy na patelnię stroną z owocami. Smażymy około 2 minuty na średnim ogniu. W ten sam sposób smażymy kolejne trzy naleśniki. Na koniec posypujemy cukrem z cynamonem oraz kardamonem i podajemy na ciepło lub na zimno.

Reklama


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy