Naleśniki owsiano-cynamonowe
1. Mąkę przesiewamy i dodajemy do mleka owsianego razem z jajami i szczyptą soli, mieszamy trzepaczką rózgową, by powstało gładkie ciasto bez grudek. Odstawiamy na około 30 minut, aby ciasto naleśnikowe odpoczęło przed smażeniem.
2. Banany obieramy ze skóry i każdy kroimy na dwanaście plasterków. Przekładamy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Cukier, cukier waniliowy, cynamon i kardamon mieszamy, aby się połączyły. Odstawiamy, żeby smaki przypraw się przeniknęły.
3. Na patelni o średnicy około 16 centymetrów rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego i wlewamy 1/4 ciasta, równomiernie rozprowadzając na powierzchni. Na wierzchu układamy 12 plasterków banana i smażymy 2-3 minuty na średnim ogniu. Następnie, zsuwamy delikatnie naleśnik na talerz i przekładamy na patelnię stroną z owocami. Smażymy około 2 minuty na średnim ogniu. W ten sam sposób smażymy kolejne trzy naleśniki. Na koniec posypujemy cukrem z cynamonem oraz kardamonem i podajemy na ciepło lub na zimno.