Reklama

Naleśniki z prawdziwkami

Zamiast prawdziwków możesz użyć iinych grzybów, na przykład pieczarek.

Składniki

  • 300 g prawdziwków
  • 100 g mąki
  • 2 jaja
  • 125 ml mleka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 200 g orzechów włoskich
  • olej
  • 150 g serka śmietankowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mieszamy mąkę, jaja, mleko i szczyptę soli, aby powstało w miarę gęste ciasto. Odstawiamy na 15 minut.

Prawdziwki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Cebulę i czosnek siekamy. Orzechy podprażamy na patelni, a następnie dość grubo siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i, mieszając, podsmażamy grzyby ok. 10 minut. Następnie dodajemy cebulę, czosnek, orzechy, doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy 10 minut. Podlewamy lekko wodą i gotujemy, aż grzyby będą miękkie, a nadmiar płynu odparuje. Wtedy dodajemy serek śmietankowy i mieszamy, ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą.

Reklama

Na patelni smażymy 4 niezbyt cienkie naleśniki. Na każdy przekładamy grzybowy farsz, zwijamy i od razu podajemy z różnymi surówkami.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy