Reklama

Nietypowa napoleonka

Napoleonka z owocami? Latem warto urozmaicać desery świeżymi darami natury! Wypróbuj przepis na to pyszne, budyniowe ciasto z dodatkiem truskawek.

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 8 dag cukru pudru
  • 125 g masła
  • 4 żółtka
  • 150 g śmietany 18%

Składniki na budyń

  • 1,75 l mleka
  • 4 żółtka
  • szklanka cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • po 6 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 10 dag masła

Składniki dodatkowe

  • truskawki

Sposób przygotowania:

1. Mąkę pszenną przesiej przez sito do dużej miski. Dosyp sodę, cukier puder i zagnieć całość z posiekanym zimnym masłem. 

2. Gdy powstanie kruszonka, dodaj żółtka oraz śmietanę i zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na 4 części. 

3. Każdy kawałek rozwałkuj w kształt prostokąta o wym. 25 x 36 cm i umieść w oddzielnych, wyłożonych papierem do pieczenia formach. Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190ºC. 

4. Żółtka, 2 szklanki mleka i mąki zmiksuj na gładką masę. Resztę mleka (1,25 l) zagotuj z cukrem i masłem. Gdy zacznie wrzeć, dolej masę z żółtkami i wymieszaj. Przełóż płatki ciasta gęstym budyniem i lekko dociśnij. Owiń całość folią spożywczą i odstaw na kilka godzin do lodówki. 

Reklama

5. Gotowe ciasto udekoruj obficie owocami i pokrój na kawałki. 

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy