Nietypowa napoleonka
Napoleonka z owocami? Latem warto urozmaicać desery świeżymi darami natury! Wypróbuj przepis na to pyszne, budyniowe ciasto z dodatkiem truskawek.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę pszenną przesiej przez sito do dużej miski. Dosyp sodę, cukier puder i zagnieć całość z posiekanym zimnym masłem.
2. Gdy powstanie kruszonka, dodaj żółtka oraz śmietanę i zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na 4 części.
3. Każdy kawałek rozwałkuj w kształt prostokąta o wym. 25 x 36 cm i umieść w oddzielnych, wyłożonych papierem do pieczenia formach. Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190ºC.
4. Żółtka, 2 szklanki mleka i mąki zmiksuj na gładką masę. Resztę mleka (1,25 l) zagotuj z cukrem i masłem. Gdy zacznie wrzeć, dolej masę z żółtkami i wymieszaj. Przełóż płatki ciasta gęstym budyniem i lekko dociśnij. Owiń całość folią spożywczą i odstaw na kilka godzin do lodówki.
5. Gotowe ciasto udekoruj obficie owocami i pokrój na kawałki.
Zobacz także: