Nietypowa napoleonka

Napoleonka z owocami? Latem warto urozmaicać desery świeżymi darami natury! Wypróbuj przepis na to pyszne, budyniowe ciasto z dodatkiem truskawek.

Napoleonka z truskawkami
Napoleonka z truskawkami123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 8 dag cukru pudru
  • 125 g masła
  • 4 żółtka
  • 150 g śmietany 18%

na budyń

  • 1,75 l mleka
  • 4 żółtka
  • szklanka cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • po 6 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 10 dag masła

dodatkowe

  • truskawki

Sposób przygotowania:

1. Mąkę pszenną przesiej przez sito do dużej miski. Dosyp sodę, cukier puder i zagnieć całość z posiekanym zimnym masłem.

2. Gdy powstanie kruszonka, dodaj żółtka oraz śmietanę i zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na 4 części.

3. Każdy kawałek rozwałkuj w kształt prostokąta o wym. 25 x 36 cm i umieść w oddzielnych, wyłożonych papierem do pieczenia formach. Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190ºC.

4. Żółtka, 2 szklanki mleka i mąki zmiksuj na gładką masę. Resztę mleka (1,25 l) zagotuj z cukrem i masłem. Gdy zacznie wrzeć, dolej masę z żółtkami i wymieszaj. Przełóż płatki ciasta gęstym budyniem i lekko dociśnij. Owiń całość folią spożywczą i odstaw na kilka godzin do lodówki.

5. Gotowe ciasto udekoruj obficie owocami i pokrój na kawałki.

Zobacz także:

Deser z malin, truskawek i pomarańczyStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas