Reklama

Kaszanka na grilla. W jakich "odsłonach" można ją przygotować?

Sezon na grilla już się rozpoczął. Póki co pogoda nie rozpieszcza, ale ta w naszym kraju jest naprawdę nieprzewidywalna. Osobiście uwielbiam przygotowywać i jeść posiłki na zewnątrz. Skłaniam się ku temu, kiedy wiosenne słońce przedziera się przez chmury. Dzisiaj podpowiem wam, jak tradycyjnie i w oryginalny sposób przyrządzić kaszankę z rusztu.

Obok kiełbasek oraz karczku, to właśnie kaszanka jest jedną z popularnych, “grillowych" pozycji. Tak naprawdę można przygotować ją w bardzo prosty sposób. Wystarczy tylko owinąć ją w folię i wrzucić na ruszt. Można też nieco “podkręcić" smak tego produktu. Jak to zrobić? Kaszankę naciąć wzdłuż, w nacięcie włożyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Szczelnie zawinąć w folię aluminiową i dopiero upiec na grillu. Ogórek kiszony oraz pieczywo sprawdzą się w roli dodatków. 

Sposobów przyrządzania kaszanki jest oczywiście więcej. Pierwszą propozycją będzie taka z kiszoną kapustą i prażoną cebulką. Przy okazji podpowiem, że domowej roboty smażoną cebulkę można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Da się przechowywać ją nawet przez kilka tygodni. Poniżej przepis na wspomnianą prażoną cebulkę. 

Reklama

Przeczytaj też: Lekkie dania po świątecznym obżarstwie 

Składniki

  • kilka cebul
  • łyżka mąki na cebulę
  • ½ l oleju na cebulę
  • sól

Opis przygotowania: Cebule obrać i niezbyt drobno posiekać. Wrzucić do miski, oprószyć mąką i wymieszać. Przesypać na sitko i strzepnąć nadmiar mąki.

W rondelku lub na głębokiej patelni mocno rozgrzać olej i partiami usmażyć cebulę na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając. Wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przełożyć do miseczki, posolić i wymieszać. W szczelnie zamykanym pojemniku prażoną cebulę można przechowywać nawet przez kilka tygodni.

Oto, jak zrobicie kaszankę z jej dodatkiem. 

Składniki

  • 4 kaszanki
  • ½ kg kapusty kiszonej
  • prażona cebula

Opis przygotowania: 

Do foremek aluminiowych nałożyć połowę kiszonej kapusty (wcześniej drobno posiekać). Na kapuście ułożyć kaszankę i przykryć resztą kapusty. Posypać prażoną cebulą. Zawinąć w folię aluminiową i upiec na ruszcie. 

A co gdyby tak kaszankę wzbogacić dodatkiem warzyw? Oto przepis na takie właśnie danie. 

Składniki

  • kaszanka
  • papryka żółta, czerwona i zielona
  • kukurydza konserwowa
  • czosnek w zalewie z chili
  • pomidorki koktajlowe
  • sól

Opis przygotowania:

Kaszankę włożyć do jednorazowej podłużnej foremki z folii aluminiowej, dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki, kukurydzę, przekrojone na pół pomidorki i czosnek. Dolać trochę zalewy z czosnku.

Zawinąć w folię aluminiową i grillować przez około 20 minut.

Mam dla was też oryginalny przepis, który zawsze jest zaskoczeniem dla moich gości. Przed wami kaszanka w... jabłku! 

Składniki

  • 4 jabłka
  • 200 g kaszanki
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania: 

Kaszankę rozgnieść widelcem, przyprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dobrze wymieszać. Z jabłek odciąć górną część, owoce wydrążyć, nie docinając do końca. Nadziać kaszanką. Przykryć odciętym "kapeluszem". Upiec na grillu lub w piekarniku. Pod koniec grillowania nakryć pokrywą lub dużą metalową miską.

Jeśli kupiliście już kaszankę na grilla, ale pogoda pokrzyżowała wasze plany, to możecie kiszkę (równie smaczną) przyrządzić na patelni. Oto przepis. 

Zobacz również: Mazurki - sprawdzone przepisy od Ewy Wachowicz

Składniki

  • 4-5 sztuk kaszanki
  • cebula
  • łyżka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Opis przygotowania:

Na patelnię dodać masło klarowane i na nim smażyć cebulkę pokrojoną w kostkę. Obraną ze skórki i pokrojoną w plasterki kaszankę dorzucić na patelnię z cebulką i smażyć około 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. 

Kochani, jak widzicie, jeśli chodzi o kaszankę z grilla, to wcale nie musi być nudno! Sposobów na jej przygotowanie jest jeszcze więcej. Oczywiście te wymienione przeze mnie możecie dowolnie modyfikować. Śmiało dodajcie ulubione warzywa albo przyprawy, by “podkręcić" jej smak.  

Przeczytaj teżŚwietne farsze do pierogów od Ewy Wachowicz

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy