Jak wykorzystać w kuchni majonez?
Pamiętasz jak kręciła go twoja babcia? Natrudziła się, by ze wszystkich składników powstał idealnie gładki, aksamitny sos.
Niezastąpiony do sałatek, past i kanapek. Uwielbiamy go, jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe, ale... jedzmy go z umiarem, bo to bomba kaloryczna.
Główne składniki klasycznego majonezu to oliwa z dodatkiem surowego żółtka, przyprawiona octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem oraz odrobiną cukru.
Na dnie szklanego pucharka umieść porwaną na kawałki sałatę lodową. Na tej zielonej kołderce ułóż małe krewetki (rozmrożone i przepłukane zimną wodą ), dodaj plasterek dojrzałego, ale nie przejrzałego awokado. Polej wszystko sosem z majonezu, ketchupu, słodkiego sosu chili, szczypty soli i pieprzu. Podawaj z tostami albo świeżą bagietką. Idealna przystawka na "domówkę".
Dwa wędzone udka kurczaka pokrój w paseczki. Dodaj puszkę odsączonej czerwonej fasoli, pokrojonego w grubą kostkę ananasa i garść ciemnych rodzynków. Wymieszaj z majonezem i przypraw grubo zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem schłódź.
Czyli gęste sosy idealne do przekąsek: warzyw, chipsów lub pieczywa.
Dip chrupiący: korniszony, cebulę i koperek bardzo drobno posiekaj, dodaj majonez, odrobinę jogurtu, dopraw solą i pieprzem. Schłodź.
Dip aioli: majonez rozbij z sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku, odrobiną musztardy Dijon i soli morskiej oraz grubo zmielonym czarnym pieprzem.