Nowoczesna kuchnia rybna według Ewy Wachowicz
"Rybka lubi pływać" - tymi słowami Ewa Wachowicz zaczyna 342. odcinek programu "Ewa gotuje".
- Nieraz już w moim programie robiłam wędzone ryby czy mięso. Lubię od czasu zabawić się w wędzenie - te słowa Ewy Wachowicz oznaczają, że tym razem poznamy przepisy z wykorzystaniem ryby wędzonej.
To nowoczesna kuchnia rybna w wykonaniu prowadzącej program "Ewa gotuje". Pierwszą potrawą będzie awanturka z wędzonym karpiem, czyli pasta z ryby i twarogu, podana na kromkach wiejskiego chleba.
Na danie główne upiecze pstrąga potokowego z Ojcowa, przy czym ryba będzie bez ości - za to z ziemniaczanymi łódeczkami oraz surówką z kiszonej kapusty. Na deser ciasto cytrynowe z cukinią, udekorowane lukrem z dodatkiem limoncello.
Przy okazji w programie poznamy sekret pięknych, zadbanych włosów Ewy Wachowicz.
Przepis na awanturkę z wędzonym karpiem
Składniki
- wędzony filet z karpia
- 250 g - sera białego półtłustego
- 2 łyżki - śmietany 18%
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
do podania
- chleb wiejski
na gruszkę w karmelu
- 1 - gruszka
- 1 łyżka - miodu
- 100 ml - wina białego wytrawnego
Przygotowanie:
Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Wymieszać z kawałkami ryby. Dorzucić drobno posiekany szczypiorek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę. Wymieszać.
Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać miód. Wrzucić pokrojoną gruszkę. Wymieszać. Podlać winem i dusić tak długo, aż odparuje. Odstawić do wystudzenia.
Chleb pokroić. Na kromki nałożyć awanturkę. Udekorować karmelizowaną gruszką oraz szczypiorkiem.
Na kolejnej stronie znajdziesz przepis na cytrynowe ciasto w cukinią >>>
Ciasto cytrynowe z cukinią
Składniki
- 1 młoda cukinia
- szczypta soli
- 2 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml oleju z pestek winogron
- 120 ml maślanki
- skórka otarta z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
na dekorację
- lukier z kieliszkiem limoncello
Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli warzywo jest młode, to nie trzeba go obierać ze skórki). Dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić.
Jajka wybić do miski. Wsypać cukier. Zmiksować. Dodać proszek do pieczenia. Wsypać połowę mąki. Wlać olej. Zmiksować. Dosypać resztę mąki, wlać maślankę, uperfumować skórką otartą z cytryny, wycisnąć sok i ponownie zmiksować.
Cukinię mocno odcisnąć, dodać do ciasta. Wymieszać i przełożyć do foremki keksowej (wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia).
Piec przez godzinę w temp. 180 st. C (do suchego patyczka).
Wystudzić i udekorować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny oraz limoncello.