Reklama

Obiad dyniowy

Osoby będące na lekkostrawnej diecie polubią łagodny smak potraw z dynią.

Potrawka z dynią

Składniki na 4 porcje: 1 dynia (ok. 2 kg), 40 dag ziemniaków, 1 cukinia, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 50 dag mieszanego mielonego mięsa, sól, pieprz, 0,5 l bulionu warzywnego, 0,25 l skondensowanego mleka (bez cukru), 4-5 łyżek jasnego sosu pieczeniowego (z torebki), 2 łyżeczki suszonego majeranku

1. Odciąć wierzch dyni, wydrążyć miąższ. Oczyścić z pestek, pokroić w grubą kostkę. Obrane ziemniaki i cukinię pokroić w kawałeczki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić mielone mięso. Doprawić solą i pieprzem.

Reklama

2. Mięso przełożyć do garnka. Dodać czosnek, cebulę i ziemniaki. Wlać bulion. Gdy zawrze, zmniejszyć płomień, gotować 10 minut. Dołożyć miąższ dyni oraz cukinię. Dusić razem 10 minut. Pod koniec wlać mleko skondensowane i wsypać sos pieczeniowy. Przyprawić solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Podawać w wydrążonej dyni.

Dynia zapiekana z ryżem

Składniki na 8 porcji: 0,5 kg dyni obranej, bez pestek, 150 g ryżu, 3 jajka, sól, 1/3 szklanki cukru, 6 łyżek masła, 1/2 szklanki rodzynek, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżeczka cynamonu, listki melisy do dekoracji

1. Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisy na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia. Miąższ dyni pokroić w kostkę, smażyć na 3 łyżkach masła około 7 minut, lekko doprawić solą, schłodzić. Żółtka jajek utrzeć na puch z cukrem i 2 łyżkami miękkiego masła. Połączyć z przestudzonym miąższem dyni, ryżem, rodzynkami i cynamonem. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą ryżowo-dyniową.

2. Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą. Zapiekać 30 minut w temperaturze 200°C. Udekorować listkami melisy.

Racuszki dyniowo-jabłkowe

Składniki na 4 porcje: 2 szklanki rozgotowanej dyni, 2 jajka, 0,5 l kefiru, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 kwaśne jabłka (według uznania), olej do smażenia

1. Mniejszą dynię przekroić na pół albo ćwiartki. Wykroić pestki (można je rozłożyć na pergaminie i odstawić do wysuszenia). Następnie wykroić miąższ, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka, rozgotować (od czasu do czasu zamieszać)na niewielkim ogniu.

2.Rozgotowaną dynię (potrzebujemy około dwóch szklanek) przełożyć do większej miski, wlać kefir, wbić jajka, wsypać proszek do pieczenia, mąkę (dla bogatszego

smaku można dodać pokrojone w talarki jabłka). Składniki wymieszać. Masę nabierać łyżką, kłaść na rozgrzany olej, formując placuszki. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Życie na gorąco 35/2011

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: obiad | gotowanie | kuchnia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy