Reklama

Obiad na zielono

Zielone produkty wykorzystane do naszego obiadu obfitują w witaminy i składniki mineralne.

Brokułowa zupa-krem

Składniki na 4 porcje: 1 cebula, 50 dag brokułów, 2 dag masła lub margaryny, 500 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), sól, pieprz, szczypta cukru, 1 łyżka jasnego sosu pieczeniowego, 10 dag śmietany kremówki, 1 łyżka płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni

1. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki. W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Dołożyć brokuły i krótko razem podsmażyć. Zalać bulionem warzywnym. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i gotować około 15 minut.

Reklama

2. Łyżką cedzakową wyjąć kilka różyczek brokułów do dekoracji, a pozostałe razem z wywarem zmiksować na gładko. Śmietanę wymieszać z sosem pieczeniowym i zagęścić nią zupę. Ponownie zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Zupę rozlać do kokilek. Każdą porcję udekorować odłożonymi różyczkami brokułów. Przed podaniem posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

Jajka na szpinaku

Składniki na 4 porcje: 1 kg szpinaku, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, szczypta gałki muszkatołowej, 4 jajka, 2 łyżki octu, 4 kromki bagietki, 3 dag masła, 10 dag zielonych oliwek nadziewanych papryką, 1 papryczka chili, sól, pieprz, słodka mielona papryka

1. Czosnek oraz 1 cebulę obrać, grubo posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Dodać oczyszczony szpinak, dusić razem kilka minut. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

2. W garnku zagotować 1 l osolonej wody z octem. Jajka kolejno wbijać do łyżki wazowej. Potem wkładać je do wrzątku, uważając, aby białko się nie rozlało. Gotować 4-5 minut.

3. Na patelni rozgrzać masło, zrumienić na nim kromki bagietki. Odłożoną cebulę obrać, drobno posiekać. Oliwki pokroić w plasterki. Chili rozciąć, oczyścić z pestek, a strączek posiekać. Ostatnią łyżkę oliwy wymieszać z oliwkami, cebulą oraz chili. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rozłożyć na grzankach. Podsmażony szpinak wyłożyć na talerze. Jajka w koszulkach ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową. Ułożyć na szpinaku. Oprószyć papryką. Danie serwować z grzankami.

Torcik jogurtowy z kiwi

Składniki na 12 porcji: 22,5 dag kokosowych kruchych ciasteczek, 15 dag masła, 6 łyżeczek żelatyny, laska wanilii, 5 dag cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 1 kg jogurtu naturalnego, jogurt pitny Jovi 0% Aromatyczna wanilia, skórka i sok z 1/2 limonki, 10 dag śmietany kremówki, 3 kiwi, syrop cukrowy

1. Ciastka drobno pokruszyć w malakserze. Wymieszać ze stopionym masłem. Masą wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy (śr. 26 cm). Wstawić do lodówki.

2. Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając na małym płomieniu. Jogurt naturalny wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i wydrążonym rdzeniem wanilii (zamiast laski wanilii można wykorzystać jogurt pitny Jovi 0% Aromatyczna wanilia), Dodać sok z 1 limonki i skórkę otartą z połowy limonki. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać z tężejącym jogurtem. Masę rozsmarować na spodzie z ciastek. Torcik wstawić do lodówki na 2 godziny. Potem jego brzegi obłożyć plasterkami kiwi. Skropić syropem cukrowym.

Życie na gorąco 13/2011

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy