Ogórki małosolne
Idealne ogórki do kiszenia to średnie i małe (duże robią się puste w środku), niezbyt pękate i podobnej wielkości, by równo się kisiły; ciemnozielone z kolcami.
Przygotowanie:
Ogórki wyszoruj i obetnij końcówki, koper opłucz, chrzan pokrój na mniejsze kawałki. Główkę czosnku podziel na ząbki.
Zagotuj wodę, dodaj sól. Wymieszaj, aby dobrze się rozpuściła. Odstaw do przestygnięcia.
Na dnie wyparzonego słoja lub kamionki ułóż zwiniętą gałązkę kopru, 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu i po 2 liście wiśni, czarnej porzeczki i dębu. Układaj ogórki pionowo i ciasno, warstwowo, na zmianę z czosnkiem, chrzanem i resztą liści. Na wierzchu umieść koper. Zalej przegotowaną, letnią solanką, tak by zakryła ogórki.
Całość przykryj talerzykiem i dociśnij go kamieniem. Odstaw w ciepłe miejsce. Czas kiszenia: około 2-4 dni (zależy, jakie lubisz).
Zobacz także: