Reklama

Ogórki małosolne

Idealne ogórki do kiszenia to średnie i małe (duże robią się puste w środku), niezbyt pękate i podobnej wielkości, by równo się kisiły; ciemnozielone z kolcami.

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • główka czosnku (nie trzeba jej obierać)
  • duży kawałek korzenia chrzanu (ok. 10-15 cm)
  • wiązanka łodyg kopru
  • najlepiej po 4 liście wiśni, czarnej porzeczki i dębu

Składniki na zalewę solankową

  • 2 litry wody przegotowanej
  • 2 łyżki soli kamiennej do przetworów (niejodowanej)

Przygotowanie:

Ogórki wyszoruj i obetnij końcówki, koper opłucz, chrzan pokrój na mniejsze kawałki. Główkę czosnku podziel na ząbki.

Zagotuj wodę, dodaj sól. Wymieszaj, aby dobrze się rozpuściła. Odstaw do przestygnięcia.

Na dnie wyparzonego słoja lub kamionki ułóż zwiniętą gałązkę kopru, 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu i po 2 liście wiśni, czarnej porzeczki i dębu. Układaj ogórki pionowo i ciasno, warstwowo, na zmianę z czosnkiem, chrzanem i resztą liści. Na wierzchu umieść koper. Zalej przegotowaną, letnią solanką, tak by zakryła ogórki.

Reklama

Całość przykryj talerzykiem i dociśnij go kamieniem. Odstaw w ciepłe miejsce. Czas kiszenia: około 2-4 dni (zależy, jakie lubisz).

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy