Reklama

Ogórki smażone z mięsem

Młodych warzyw nie trzeba obierać, wystarczy je wyszorować szczoteczką. Potrawę można też przygotować z młodej cukinii.

Składniki

  • 80 dag ogórków
  • 40 dag schabu
  • 1 pęczek dymki
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, kardamon, sok z cytryny
  • 1/2 pęczka koperku

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (ok. 2 cm). Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso, smażyć na dużym ogniu około 5 minut, by się zrumieniło.

2. Umyte ogórki pokroić w kostkę, cebule ze szczypiorem w krążki, dodać do mięsa i smażyć kolejne 5 minut. Wlać bulion, chwilę gotować.

3. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do warzyw i mięsa, dusić na małym ogniu kilka minut. Doprawić solą, pieprzem, mielonym kardamonem i sokiem z cytryny. Koperek umyć, drobno posiekać, połowę dodać do potrawy, wymieszać. Pozostałym posypać gotowe danie.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy