Ogórki smażone z mięsem
Młodych warzyw nie trzeba obierać, wystarczy je wyszorować szczoteczką. Potrawę można też przygotować z młodej cukinii.
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (ok. 2 cm). Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso, smażyć na dużym ogniu około 5 minut, by się zrumieniło.
2. Umyte ogórki pokroić w kostkę, cebule ze szczypiorem w krążki, dodać do mięsa i smażyć kolejne 5 minut. Wlać bulion, chwilę gotować.
3. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do warzyw i mięsa, dusić na małym ogniu kilka minut. Doprawić solą, pieprzem, mielonym kardamonem i sokiem z cytryny. Koperek umyć, drobno posiekać, połowę dodać do potrawy, wymieszać. Pozostałym posypać gotowe danie.