Składniki:
12 ostryg, rozłupanych, odcedzonych
1 łyżka liści kolendry
Połowa papryczki chili pokrojonej w plasterki
100g kiełków fasoli
2 cebulki dymki, pokrojone w słupki
½ łyżki sosu rybnego
Świeżo mielony pieprz
2 łyżki oleju
4 jajka
Mąka ryżowa, do posypania
Przygotowanie:
1. Ubij jajka z sosem rybnym, pieprzem i połową liści kolendry.
2. Odłóż na bok połowę cebuli, papryczkę chili i pozostałą kolendrę na bok do przyozdobienia omletu na samym końcu.
3. Posyp ostrygi mąką ryżową.
4. Podgrzej olej w woku. Gdy będzie gorący wrzuć ostrygi. Gotuj przez około minutę, następnie wlej jajka. Dodaj kiełki fasoli i połowę cebulki dymki.
5. Smaż, aż jajka się zetną.
6. Przełóż na talerz i przyozdób pozostałymi składnikami.
Podawaj od razu.
Przepisy pochodzą z Polsat Food Network. Kanał Polsat Food Network prezentuje szereg inspiracji kulinarnych z różnych stron świat. W ramówce listopadowej znajdziesz program "Marion w Tajlandii". Chef Cordon Bleu, Marion Grasby, została wprowadzona w tajniki kuchni tajskiej przez matkę, która nauczyła ją sztuki gotowania na Woku. W tej pięknie nakręconej serii, Marion powraca do tajskich korzeni w małej wiosce Nakhon Chum, miejscu narodzin jej matki. Po drodze opowiada o egzotycznych tajskich składnikach, pokazuje unikalne tradycje kulinarne Tajlandii i gotuje pełną gamę pysznych i niecodziennych tajskich dań.
"Marion w Tajlandii" w Polsat Food Network - dni powszednie o godz. 14:30.
Więcej informacji znajdą Państwo na stronie: www.foodnetwork.pl