Reklama

Oponki z jabłkami i cynamonem

Nie chcesz stać w kolejce po ulubione słodkości w tłusty czwartek? Przygotuj je w domu! Polecamy przepis na pyszne oponki.

Składniki

  • 6 jabłek
  • 400 g mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 400 ml mleka
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Mąkę do miski przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka, rum oraz szczyptę soli. 

2. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aż ciasto będzie gładkie i bardziej gęste niż na naleśniki. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do ciasta. 

3. Jabłka obierz, pokrój w krążki i wytnij gniazda nasienne. Oprósz cynamonem. 

4. Krążki jabłek zanurzaj w cieście i kładź na rozgrzany olej. Smaż po 1-2 minuty z obu stron. Gotowe oponki wyjmij łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Ostudzone oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy