Oponki z jabłkami i cynamonem
Nie chcesz stać w kolejce po ulubione słodkości w tłusty czwartek? Przygotuj je w domu! Polecamy przepis na pyszne oponki.
Składniki
- 6 jabłek
- 400 g mąki
- 4 jajka
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 400 ml mleka
- szczypta soli
- cukier puder
- olej
Sposób przygotowania:
1. Mąkę do miski przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka, rum oraz szczyptę soli.
2. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aż ciasto będzie gładkie i bardziej gęste niż na naleśniki. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do ciasta.
3. Jabłka obierz, pokrój w krążki i wytnij gniazda nasienne. Oprósz cynamonem.
4. Krążki jabłek zanurzaj w cieście i kładź na rozgrzany olej. Smaż po 1-2 minuty z obu stron. Gotowe oponki wyjmij łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Ostudzone oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: