Reklama

Orientalny barszcz z pesto

Niecodzienna wersja pysznej, pożywnej zupy.

Składniki

  • kilogram buraków
  • ziemniak
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g świeżego imbiru
  • oliwa z oliwek
  • litr bulionu warzywnego
  • pół pęczka kolendry
  • 8 gałązek świeżej mięty
  • pół pęczka natki pietruszki
  • limonka
  • puszka mleka kokosowego
  • sól, pieprz, mielony kminek

Sposób przygotowania:

1. Buraki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w kostkę. To samo robimy z cebulą i ziemniakiem, natomiast imbir drobno siekamy nożem, a czosnek przepuszczamy przez praskę. 

2. W garnku podgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek, przekładamy cebulę, czosnek, imbir, buraki, ziemniak, chwilę podsmażamy, co jakiś czas mieszając. Zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem, solą, kminkiem i gotujemy pod przykryciem 25-30 minut. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę miksujemy blenderem na purée. 

Reklama

3. Ze sparzonej limonki ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Kolendrę, miętę i natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i siekamy na kawałki. Przekładamy do miski, dodajemy 7 łyżek oliwy, skórkę i sok z limonki, sól, pieprz. Miksujemy na gładkie pesto. Zupę porcjujemy do misek i dekorujemy pesto. 

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy