Orientalny barszcz z pesto
Niecodzienna wersja pysznej, pożywnej zupy.
Sposób przygotowania:
1. Buraki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w kostkę. To samo robimy z cebulą i ziemniakiem, natomiast imbir drobno siekamy nożem, a czosnek przepuszczamy przez praskę.
2. W garnku podgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek, przekładamy cebulę, czosnek, imbir, buraki, ziemniak, chwilę podsmażamy, co jakiś czas mieszając. Zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem, solą, kminkiem i gotujemy pod przykryciem 25-30 minut. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę miksujemy blenderem na purée.
3. Ze sparzonej limonki ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Kolendrę, miętę i natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i siekamy na kawałki. Przekładamy do miski, dodajemy 7 łyżek oliwy, skórkę i sok z limonki, sól, pieprz. Miksujemy na gładkie pesto. Zupę porcjujemy do misek i dekorujemy pesto.
Zobacz także: