Reklama

Owocowe eklerki

Przepis na pyszny deser!

Składniki na 8 sztuk

  • 200 g mąki
  • 3 jajka
  • 45 g cukru
  • 525 ml mleka
  • budyń waniliowy
  • 75 g masła
  • 75 g kwaśnej śmietany
  • 75 g malin
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • sól

1. Zagotowujemy 400 ml mleka z cukrem, odlewamy pół szklanki, w której rozprowadzamy proszek budyniowy, wlewamy do mleka. Gotujemy jeszcze minutę i odstawiamy do ostygnięcia.

2. W garnku gotujemy po 125 ml mleka i wody z masłem i szczyptą soli. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę stopniowo dodajemy do płynu, ucierając na jednolitą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Przekładamy je do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy 8 eklerek. Pieczemy 20-25 minut w 200ºC.

Reklama

3. Do budyniu dodajemy śmietanę, miksujemy. Ostudzone eklerki przekrawamy na pół. Wypełniamy je kremem budyniowym, układamy maliny i przykrywamy drugą częścią ciasta. Dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy