1. Zagotowujemy 400 ml mleka z cukrem, odlewamy pół szklanki, w której rozprowadzamy proszek budyniowy, wlewamy do mleka. Gotujemy jeszcze minutę i odstawiamy do ostygnięcia.
2. W garnku gotujemy po 125 ml mleka i wody z masłem i szczyptą soli. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę stopniowo dodajemy do płynu, ucierając na jednolitą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Przekładamy je do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy 8 eklerek. Pieczemy 20-25 minut w 200ºC.
3. Do budyniu dodajemy śmietanę, miksujemy. Ostudzone eklerki przekrawamy na pół. Wypełniamy je kremem budyniowym, układamy maliny i przykrywamy drugą częścią ciasta. Dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Zobacz także: