Owocowo-lodowa terrina
Przepis proponuje Jenny z programu „Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy”.
1. Wyłóż 900-gramową formę do pieczenia folią spożywczą tak, by nieco wystawała - żeby można było nią przykryć deser z góry.
2. Zrób warstwę lodów na dnie formy a na wierzchu umieść kilka cienkich plastrów biszkoptu.
3. Przykryj to warstwą truskawek, jagód i malin.
4. Przykryj owoce lodami i zrób kolejną warstwę, aż do samej góry formy.
5. Delikatnie przyciśnij, żeby wypełnić wszystkie dziury.
6. Zawiń w folię spożywczą.
7. Włóż wszystko do zamrażarki, aż porządnie zamarznie.
8. Wyjmij z zamrażarki 15 minut przed podaniem
9. Zanurz na chwilkę w gorącej wodzie i wyłóż z folii na tacę.
10. Przyozdób owocami i posyp cukrem pudrem.
Wskazówka: Zanurz nóż w gorącej wodzie, żeby łatwiej się kroiło.
Od listopada na kanale Polsat Food Network Jenny i Reza odkrywają talenty swoich uczniów w "Bajecznej akademii kulinarnej Jenny i Rezy". Ta para mistrzów kuchni potrafi wyzwolić entuzjazm do jedzenia nawet u najsłabszych kucharzy. Zaczynając od podstaw gotowania i docierając do zawiłości przepisów kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej, uczestnicy programu przygotowują wyśmienite uczty pod uważnym okiem słynnych gospodarzy i w atmosferze doskonałej zabawy.
Kiedy nadchodzą Święta i Nowy Rok, Jenny i Reza mają pole do popisu, stawiając przed swoimi uczniami prawdziwe wyzwania. Choć potrawy, jakie przygotowują, są wyrafinowane, z Jenny i Rezą stają się bajecznie proste.
Zapraszamy do świątecznego stołu Jenny Morris i Rezy Mahammada. Oto przepisy na świąteczne i noworoczne przysmaki, wprost z "Bajecznej akademii kulinarnej".
"Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy"
Od poniedziałku do piątku o 17:30 na Polsat Food Network.