Reklama

Reklama

Owsiane crumble

Z rabarbarem i truskawkami każdy deser będzie smakować naprawdę bajecznie! Wypróbuj przepis na domowe crumble- idealnie sprawdzi się również na śniadanie.

Składniki

  • 250 g rabarbaru
  • 250 g truskawek
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Składniki na kruszonkę

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki, np. orkiszowej
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Truskawki umyj, usuń szypułki. Rabarbar umyj, obierz ze skórki, a następnie pokrój na plasterki szerokości 1 cm. Na patelni rozgrzej 2 łyżki cukru z dodatkiem 2 łyżek wody, a następnie wrzuć rabarbar i zasmażaj około 5 minut. Zdejmij z ognia i wymieszaj z truskawkami. 

2. Dodaj cukier, skórkę z cytryny i mąkę kukurydzianą, po czym wymieszaj delikatnie łyżką. Kokilki wysmaruj masłem. Nałóż do każdej porcję owoców (deser możesz przygotować także w jednym większym naczyniu). 

3. Płatki owsiane i mąkę wsyp do miski, dodaj masło, cukier i cynamon. Rozetrzyj w palcach na kruszonkę i posyp nią owoce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190ºC na 30 minut. Podawaj z lodami lub śmietaną.

Zobacz także:

Reklama

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje