Owsiane mleko i batoniki
Choć większość dzieci przepada za tradycyjnymi łakociami, warto do ich diety wprowadzać zdrowsze zamienniki. Oto przepis na mleko i batoniki owsiane, których łagodny, słodki smak powinien przypaść maluchom do gustu. Przepisy pochodzą z książki "Świadome żywienie dzieci z poradami dr Ewy Dąbrowskiej".
Płatki mocz w wodzie przynajmniej przez godzinę, a jeśli masz możliwość, pozostaw je na noc. Po tym czasie wszystkie składniki włóż do blendera i zmiel na jednolitą masę. Odcedź pulpę od mleka. Gotowe mleko możesz przechowywać do 5 dni w lodówce. Wykorzystuj je jako zastępnik mleka krowiego, do przygotowywania naleśników czy jogurtu.
Pulpa, która pozostanie po wyciśnięciu mleka, to świetna baza do przygotowania zdrowych i smacznych batoników.
Do resztek płatków pozostałych po przygotowaniu mleka roślinnego dodaj garstkę musli i dużą łyżkę masła sezamowego lub oleju kokosowego. Składniki dokładnie wymieszaj, uformuj z nich batoniki. Przełóż do lodówki, aby masło związało składniki.
Przepisy pochodzą z książki "Świadome żywienie dzieci z poradami dr Ewy Dąbrowskiej", wyd. Mando.
Chcę pomóc 1 % - Strona Fundacji POLSAT - Jesteśmy dla dzieci