Owsiane mleko i batoniki

Choć większość dzieci przepada za tradycyjnymi łakociami, warto do ich diety wprowadzać zdrowsze zamienniki. Oto przepis na mleko i batoniki owsiane, których łagodny, słodki smak powinien przypaść maluchom do gustu. Przepisy pochodzą z książki "Świadome żywienie dzieci z poradami dr Ewy Dąbrowskiej".

Owsiane mleko i batoniki powinny przypaść do gustu małym i dużym łasuchom
Owsiane mleko i batoniki powinny przypaść do gustu małym i dużym łasuchom123RF/PICSEL

Mleko owsiane

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 litr przegotowanej wody
  • 4 suszone daktyle bez pestek lub 1 łyżka miodu
  • szczypta soli

Płatki mocz w wodzie przynajmniej przez godzinę, a jeśli masz możliwość, pozostaw je na noc. Po tym czasie wszystkie skład­niki włóż do blendera i zmiel na jednolitą masę. Odcedź pul­pę od mleka. Gotowe mleko możesz przechowywać do 5 dni w lodówce. Wykorzystuj je jako zastępnik mleka krowiego, do przygotowywania naleśników czy jogurtu.

Pulpa, która pozostanie po wyciśnięciu mleka, to świetna baza do przygotowania zdrowych i smacznych batoników.

Batoniki

Do resztek płatków pozostałych po przygotowaniu mleka ro­ślinnego dodaj garstkę musli i dużą łyżkę masła sezamowego lub oleju kokosowego. Składniki dokładnie wymieszaj, ufor­muj z nich batoniki. Przełóż do lodówki, aby masło związało składniki.

Przepisy pochodzą z książki "Świadome żywienie dzieci z poradami dr Ewy Dąbrowskiej", wyd. Mando. 

"W bliskim planie": Cleo o rodzinie i karierze