Ozorki w sosie chrzanowym
Niezwykle delikatne danie według przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki
- ozór cielęcy
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól
- do podania: purée ziemniaczane, tarte buraczki, koperek
na sos
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka wywaru jarzynowego
- ½ szklanki śmietany
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki startego chrzanu
Przepis pochodzi z 368. odcinka programu "Ewa gotuje".
Przygotowanie:
Ozór umyć i oczyścić. Przełożyć do garnka. Dorzucić warzywa i czosnek w łupinkach. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Zalać wodą, posolić, przykryć i gotować do miękkości.
Masło roztopić na patelni. Wsypać mąkę. Gdy zrobi się zasmażka, wlać wywar jarzynowy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę, przyprawić solą. Zdjąć z kuchenki, dodać musztardę i chrzan. Wymieszać.
Ozór obrać ze skóry, wystudzić, pokroić i przełożyć do sosu. Podgrzać i podawać z purée ziemniaczanym i tartymi buraczkami. Udekorować koperkiem.