Reklama

Ozorki w sosie chrzanowym

Niezwykle delikatne danie według przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki

  • ozór cielęcy
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • do podania: purée ziemniaczane, tarte buraczki, koperek

Składniki na sos

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka wywaru jarzynowego
  • ½ szklanki śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki startego chrzanu

Przepis pochodzi z 368. odcinka programu "Ewa gotuje".

Przygotowanie:

Ozór umyć i oczyścić. Przełożyć do garnka. Dorzucić warzywa i czosnek w łupinkach. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Zalać wodą, posolić, przykryć i gotować do miękkości.

Masło roztopić na patelni. Wsypać mąkę. Gdy zrobi się zasmażka, wlać wywar jarzynowy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę, przyprawić solą. Zdjąć z kuchenki, dodać musztardę i chrzan. Wymieszać.

Ozór obrać ze skóry, wystudzić, pokroić i przełożyć do sosu. Podgrzać i podawać z purée ziemniaczanym i tartymi buraczkami. Udekorować koperkiem.

Reklama


Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy