Ozorki w sosie chrzanowym

Masz ochotę na pikantne danie? Zrób ozorki w sosie chrzanowym. Ozorki w sosie chrzanowym zaspokoją twe kulinarne zachcianki.

Ozorki w sosie chrzanowym są niezwykle smaczne
Ozorki w sosie chrzanowym są niezwykle smaczne 123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 ozorki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 tartego chrzanu,
  • słodka śmietana,
  • siekany zielony koperek.

Sposób przygotowania

Ozorki płuczemy, wkładamy do garnka, gotujemy z odrobiną soli. Gotujemy długo, około 2 godzin na wolnym ogniu.

Gdy są miękkie, wyciągamy i studzimy. Obieramy ze skórki, kroimy w plasterki.

Gotujemy około wodę (około szklankę), do smaku dodajemy sól i przyprawy oraz mąkę. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy chrzan. Całość doprowadzamy do wrzenia.

Wyłączamy, gdy nieco ostygnie dodajemy śmietanę, koperek i ozorki. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Zobacz także:

„Ewa gotuje”: Pieczeń ze schabuPolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas