Pączki
Drożdże rozkrusz, rozetrzyj z łyżką cukru, połącz z kilkoma łyżkami lekko ciepłego mleka, dodaj płaską łyżkę mąki i wymieszaj. Wlej rozczyn do zagłębienia w mące. Przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 20 min.
Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem oraz cukrem wanilinowym, dodaj do mąki, przemieszaj. Teraz dodaj szczyptę soli, sok i skórkę z cytryny, pozostałe mleko oraz alkohol. Wyrabiaj ciasto długo, aż będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni zaczną tworzyć się bąbelki powietrza. Teraz dodaj roztopione i przestudzone masło, jeszcze chwile wyrabiaj. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrób i od razu formuj pączki (możesz teraz nadziewać pączki konfiturą). Układaj je na posypanej mąką stolnicy do ponownego wyrośnięcia.
Pączki smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby ostygły i ociekły z tłuszczu. Jeśli nie nadziałaś pączków wcześniej, zrób to teraz. Przełóż konfiturę do szprycy z długą, wąską końcówką, wbij z boku w pączek i wstrzyknij małą porcję.
Przygotuj lukier. Cały czas ucierając białko, dodawaj cukier puder, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Polukrowane pączki posyp skórką pomarańczową oraz roztopioną czekoladą.