Pączki na tłusty czwartek według przepisu Ewy Wachowicz. Nie musi być tradycyjnie - jak zrobić takie z ziemniaków?

A może w tym roku warto postawić na domowe pączki?
A może w tym roku warto postawić na domowe pączki?archiwum prywatne

Przepis na pączki Ewy Wachowicz

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 100 g cukru
  • ½ l mleka
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kieliszek spirytusu
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • 400 g konfitury
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 l oleju do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
  • Na pierwszy ogień najbardziej powszechny sposób: wysypać stolnicę mąką, rozwałkować ciasto, wyciąć krążki. Szprycą lub łyżeczką nakładać konfiturę na środek krążka i przykrywać drugim. Dobrze skleić boki i uformować kulkę. 
  • Drugi sposób: z ciasta zrobić wałek, pokroić na plastry. Każdy rozciągnąć, nałożyć na środek konfiturę, zakleić i uformować kulkę. 
  • Trzeci sposób: Formować pączki bez nadzienia. Wypełnić nadzieniem, wbijając w nie dyszę szprycy po usmażeniu i wystudzeniu.
Pączki można nadziewać na kilka sposobów
Pączki można nadziewać na kilka sposobówarchiwum prywatne
Tłuszcz, na którym smażymy pączki ma wpływ na ich smak
Tłuszcz, na którym smażymy pączki ma wpływ na ich smakarchiwum prywatne

Pączki z ziemniaków - tak, to możliwe!

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 50 g drożdży
  • ½ szklanki cukru
  • 500 g mąki
  • 3 jajka
  • 125 g masła
  • olej do smażenia