Reklama

Panna cotta z musem truskawkowym

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Mus

  • 250 g truskawki
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy
  • 50 g cukier

Składniki Panna cotta

  • 600 ml śmietanka kremówka
  • 80 g cukier
  • 1 laska wanilia
  • 3 płatki żelatyna
  • olej do wysmarowania foremek

Płatki żelatyny zalać zimną wodą i poczekać, aż zmiękną. Do garnka wlać śmietanę, dodać cukier waniliowy, ziarnka wanilii (laskę waniliową przeciąć wzdłuż na pół, wydobyć z wnętrza ziarnka wanilii) i skórkę laski wanilii, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, wyjąć skórkę laski wanilii, następnie dodać żelatynę i mieszać aż do rozpuszczenia.

Do małych szklanek lub filiżanek, uprzednio nasmarowanych olejem, wlać ugotowaną śmietanę i odstawić do lodówki. Zmiksować truskawki, dodać sok z cytryny i cukier, odstawić do lodówki. Na talerzach ułożyć pannę cottę ze szklaneczek i dookoła niej zrobić wianuszek z musu truskawkowego.

Reklama
Wydawnictwo Literackie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy