Panna cotta z musem truskawkowym

Składniki
Mus
- 250 g truskawki
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka cukier waniliowy
- 50 g cukier
Panna cotta
- 600 ml śmietanka kremówka
- 80 g cukier
- 1 laska wanilia
- 3 płatki żelatyna
- olej do wysmarowania foremek
3-4 osób
Płatki żelatyny zalać zimną wodą i poczekać, aż zmiękną. Do garnka wlać śmietanę, dodać cukier waniliowy, ziarnka wanilii (laskę waniliową przeciąć wzdłuż na pół, wydobyć z wnętrza ziarnka wanilii) i skórkę laski wanilii, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, wyjąć skórkę laski wanilii, następnie dodać żelatynę i mieszać aż do rozpuszczenia.
Do małych szklanek lub filiżanek, uprzednio nasmarowanych olejem, wlać ugotowaną śmietanę i odstawić do lodówki. Zmiksować truskawki, dodać sok z cytryny i cukier, odstawić do lodówki. Na talerzach ułożyć pannę cottę ze szklaneczek i dookoła niej zrobić wianuszek z musu truskawkowego.