Składniki na 4 porcje: 100 g kaszki kuskus, 6 łyżki oliwy z oliwek, 1 marchew, 1 młoda cebulka, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, mieszanka ziół prowansalskich, 50 g startego sera żółtego, 4 podłużne papryki, np. odmiana ramiro.
Kuskus wsypać do większej miski, zalać małą ilością wrzątku, lekko wymieszać, przykryć, zostawić na 5-7 minut. Gdy napęcznieje, pokropić łyżką oliwy i dokładnie wymieszać. Marchew i cebulkę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać posiekany drobno czosnek, a pod koniec smażenia - kuskus. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Z papryk poodkrawać górne części ("czapeczki") z szypułką i ostrożnie, aby nie rozerwać strąków, wydrążyć nasiona. Farsz kuskusowo-warzywny wymieszać ze startym żółtym serem i napełnić nim papryki. Strąki posmarować olejem, kłaść na rozgrzany ruszt i grillować 10-15 minut, od czasu do czasu obracając i smarując papryczki olejem.