Paprykowo, kolorowo
Zielona, żółta i czerwona papryka doda potrawom nie tylko smaku, ale i pięknego wyglądu.
Składniki na 8-12 porcji: 8 dużych strąków różnokolorowej papryki, 50 dag mielonego mięsa, 2 łyżki oleju, 2 cebule, 1 szklanka ryżu, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz, bazylia, 3-4 łyżki siekanej zieleniny, 1/2 litra soku pomidorowego, 1/2 litra bulionu.
Papryki umyć, przekroić wzdłuż na pół, starannie oczyścić z gniazd nasiennych. Ryż wsypać do wrzącej, posolonej wody, ugotować na półmiękko. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju.
Mięso wyłożyć do miski, dodać przestudzony ryż, jajko, przesmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i zieleninę. Wymieszać. Połówki papryki napełnić farszem. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Sok pomidorowy wymieszać z bulionem, do-prawić, zalać papryki do po-łowy wysokości. Piec 45 mi-nut w temperaturze 180°C
Składniki na 4 porcje: 80 dag filetów rybnych, 2 papryki, 1-2 cebule, 100 ml śmietany, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, papryka w proszku, 3 łyżki oleju, 1 cytryna, natka pietruszki.
Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Rybę oczyścić, pokroić w duże ka-wałki. Ugotować w osolonej wodzie z połową cytryny, po czym wyjąć rybę i cytrynę. Na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę z papryką. Przełożyć do wywaru, doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. i ugotować do miękkości. Część zmiksować.
Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z sosem paprykowym, gotować 2-3 minuty. Do sosu wrzucić kostkę rybną, udekorować natką.