Pasta z bobu
Letnie dania sezonowe to prawdziwa poezja kulinarna. Wykorzystajmy apetyczny potencjał pysznego bobu i przyrządźmy z niego pyszną pastę kanapkową.

Składniki
- 50 dag bobu
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli i cukru oraz świeżo zmielony pieprz
- 2 szalotki
- suszona papryczka chili
- posiekane orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
1. Szalotki i czosnek obierz i drobno pokrój. Bób ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odstaw do wystudzenia i obierz ze skórki. Wszystkie składniki pasty dokładnie zmiksuj w blenderze. Jeśli będzie zbyt gęsta, wlej trochę przegotowanej wody.
2. Całość dopraw solą, pieprzem i papryczką chili. Pastę podawaj na grzankach posypaną posiekanymi orzeszkami.
Zobacz także: