Pasta z bobu z cykorią i sardelami (fave & cicoria con alici)
Śródziemnomorski przepis na bób.
Przygotowanie:
1. Zalej suszony bób wodą i pozostaw na noc. Następnego dnia gotuj go przez 20 minut.
2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż posiekany ząbek czosnku i płatki chili. Dodaj cykorię, kiedy będzie podsmażona dopraw solą i przełóż na talerz.
3. Obtocz filety sardeli w mące i semolinie. Podgrzej olej roślinny i smaż sardele na patelni aż będą złociste i chrupiące. Przełóż ryby z patelni na talerz i odsącz nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem.
4. Na tym samym oleju smaż słodkie papryczki aż zbrązowieją.
5. Zmiksuj bób z oliwą z oliwek na gładką masę w ręcznym blenderze. Dopraw solą do smaku.
6. Przełóż cykorię i pastę z bobu na duży półmisek. Na wierzchu ułóż smażone sardele i papryczki.
Sposób przygotowania tej, a także wielu innych potraw zobaczyć można w serii "Włoska kuchnia jak u babci", emitowanej w każdy poniedziałek o godz. 22.00 i 22.30 na kanale Nat Geo People.
Zobacz także: