Reklama

Pasta z bobu z cykorią i sardelami (fave & cicoria con alici)

Śródziemnomorski przepis na bób.

Składniki dla 4 osób:

  • 250 g suszonego bobu, namoczonego
  • 1 duża kolba cykorii
  • 10 sardeli, wymytych i wypatroszonych
  • 4 łyżki stołowe mąki pszennej wymieszanej z semoliną
  • 1/2 litra oleju roślinnego do smażenia
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • płatki chili do smaku lub świeżo posiekana papryczka chili
  • 2 papryczki pepperoncini, słodkie zielone papryczki

Przygotowanie:

1. Zalej suszony bób wodą i pozostaw na noc. Następnego dnia gotuj go przez 20 minut.

2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż posiekany ząbek czosnku i płatki chili. Dodaj cykorię, kiedy będzie podsmażona dopraw solą i przełóż na talerz.

3. Obtocz filety sardeli w mące i semolinie. Podgrzej olej roślinny i smaż sardele na patelni aż będą złociste i chrupiące. Przełóż ryby z patelni na talerz i odsącz nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem.

4. Na tym samym oleju smaż słodkie papryczki aż zbrązowieją.

Reklama

5. Zmiksuj bób z oliwą z oliwek na gładką masę w ręcznym blenderze. Dopraw solą do smaku.

6. Przełóż cykorię i pastę z bobu na duży półmisek. Na wierzchu ułóż smażone sardele i papryczki.

Sposób przygotowania tej, a także wielu innych potraw zobaczyć można w serii "Włoska kuchnia jak u babci", emitowanej w każdy poniedziałek o godz. 22.00 i 22.30 na kanale Nat Geo People.

Zobacz także:

 

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy