Pasztet warzywno-drobiowy
Sprawdzi się świetnie jako smaczny dodatek do pieczywa.
Sposób przygotowania:
1. Cebule obierz, pokrój w ćwiartki. Brokuł podziel na różyczki. Marchewki obierz, umyj. Warzywa wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj 5-8 min. Brokuł rozdrobnij widelcem. Marchewki zetrzyj na tarce. Do miski wbij jajka. Rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj jogurt, dokładnie wymieszaj. Dopraw.
2. Mięso razem z obiema cebulami zmiel w maszynce do mięsa. Wymieszaj z masą jajeczno-jogurtową. Mięso podziel na 3 części. Do jednej dodaj startą marchewkę, dużą szczyptę słodkiej papryki oraz kurkumy, wymieszaj. Dopraw. Do drugiej części masy dodaj rozdrobnione brokuły oraz szczyptę imbiru, wymieszaj. Dopraw do smaku.
3. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dół wyłóż mięso z marchewką, następnie mięso bez dodatków i mięso z brokułami. Piecz 45-50 min w temp. 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku i wstaw do lodówki.
Zobacz także: