Reklama

Pasztet z kaczki

Czas przyrządzenia: 3 i więcej godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki Marynata

  • sok i skórka z pomarańczy
  • 1 kieliszek winiak
  • pół szklanki porto

Składniki

  • 40 dag filet z kaczki
  • 20 dag słonina
  • 30 dag masło
  • 50 dag wątróbki drobiowe
  • 3 sztuki jajka
  • sól, pieprz

Wymieszaj składniki marynaty. Mięso kacze opłucz, osusz, wątróbkę oczyść z błon. Oba składniki ułóż w salaterce, zalej marynatą, wymieszaj. Przykryj, odstaw na noc. Masło stop, odszumuj, zestaw z ognia. Słoninę włóż na 2 godz do zamrażarki. Następnie pokrój w cieniutkie plasterki.

Mięso i wątróbki razem z marynatą zmiksuj na gładką, jednolitą masę.W trakcie miksowania wbijaj po 1 jajku i stopniowo wlewaj stopione masło. Dopraw solą i pieprzem.

Formę pasztetową wyłóż cienkimi plasterkami słoniny, wypełnij masą. Wstaw do piekarnika 200°C. Piecz około 70-80 minut. Pozostaw na noc do ostygnięcia. Gotowy pasztet podawaj z dwoma sosami: cumberland (żurawina i chrzan) i sosem z grejpfruta zmiksowanego z malinami.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy