Patelnia z kurczakiem, soczewicą i pasternakiem

Składniki
na 4 porcje
- 200 g zielonej soczewicy
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 600 g dyni
- 2 pasternaki
- 4 filety z kurczaka (po ok. 160 g)
- 3 łyżki oliwy
- kumin
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- ewentualnie oregano do dekoracji
1. Soczewicę wsyp do garnka z wrzącą wodą. Gotuj pod przykryciem około 30 minut. W tym czasie orzeszki piniowe zrumień na patelni bez tłuszczu - mieszaj, aby się nie przypaliły. Przesyp je na talerzyk i odłóż do wystudzenia.
2. Miąższ dyni odkrój od skóry. Pasternaki obierz. Dynię i pasternak pokrój w 3-centymetrowe słupki. Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Smaż je na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy przez 10-15 minut. Pod koniec smażenia mięso oprósz kuminem, solą oraz pieprzem.
3. Na drugiej patelni rozgrzej resztę oliwy. Wrzuć dynię i pasternak. Smaż 5 minut, mieszając. Soczewicę odcedź, wymieszaj z syropem klonowym i przypraw do smaku solą, gałką muszkatołową i pieprzem.
4. Usmażone filety pokrój w plastry. Serwuj je z soczewicą, dynią i pasternakiem. Danie posyp orzeszkami piniowymi, udekoruj oregano.
Zobacz również: