Reklama

Patelnia z kurczakiem, soczewicą i pasternakiem

Składniki na 4 porcje

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 600 g dyni
  • 2 pasternaki
  • 4 filety z kurczaka (po ok. 160 g)
  • 3 łyżki oliwy
  • kumin
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • ewentualnie oregano do dekoracji

1. Soczewicę wsyp do garnka z wrzącą wodą. Gotuj pod przykryciem około 30 minut. W tym czasie orzeszki piniowe zrumień na patelni bez tłuszczu - mieszaj, aby się nie przypaliły. Przesyp je na talerzyk i odłóż do wystudzenia.

2. Miąższ dyni odkrój od skóry. Pasternaki obierz. Dynię i pasternak pokrój w 3-centymetrowe słupki. Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Smaż je na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy przez 10-15 minut. Pod koniec smażenia mięso oprósz kuminem, solą oraz pieprzem.

3. Na drugiej patelni rozgrzej resztę oliwy. Wrzuć dynię  i pasternak. Smaż 5 minut, mieszając. Soczewicę odcedź, wymieszaj z syropem klonowym i przypraw do smaku solą, gałką muszkatołową i pieprzem.

Reklama

4. Usmażone filety pokrój w plastry. Serwuj je z soczewicą, dynią i pasternakiem. Danie posyp orzeszkami piniowymi, udekoruj oregano.

Zobacz również:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy