Pavlova z jeżynami
Znany i lekki deser w wydaniu z sezonowymi owocami.
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić na sztywno, dosypując porcjami cukier (dodawać po łyżce po każdej minucie ubijania). Na koniec dodać szczyptę soli, sok, skórkę i mąkę. Piana powinna być gęsta, gładka i błyszcząca.
2. Dwa arkusze papieru do pieczenia rozłożyć na 2 blachach do pieczenia. Na papierze postawić 2 talerze deserowe, obrysować ołówkiem, zdjąć. Pianę podzielić na dwie części, rozprowadzić na okręgach przy pomocy łopatki. Nie wyrównywać wierzchu.
3. Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C z włączonym termoobiegiem. Piec 7 min, zmniejszyć temp. do 100°C, piec jeszcze 90 minut. Po wyłączeniu piekarnika suszyć jeszcze 4 godziny.
4. Jeżyny umyć, starając się ich nie pognieść. Odsączyć. 5 Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając porcjami ser mascarpone i przesiany cukier puder. Doprawić skórką cytrynową i esencją waniliową. Blaty bezowe przekładać kremem i owocami, schłodzić.
Zobacz także: