Penne alla norma
Danie typowe dla kuchni sycylijskiej. Jego bazą są pomidory i bakłażan. Proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne!
Sposób przygotowania:
1. Bakłażan pokrój w talarki o grubości 1 cm. Posyp solą i odłóż na sicie. Opłucz, wytrzyj papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w cząstki. Czosnek obierz i posiekaj. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż bakłażana i zrumień go na dużym ogniu. Zmniejsz płomień. Włóż czosnek i pomidory. Duś do miękkości. Dodaj bazylię. Dopraw solą i pieprzem. Makaron osącz. Wymieszaj z sosem. Podgrzewaj razem przez minutę. Wyłóż na talerze. Posyp ricottą.
Zobacz także: