Reklama

Penne alla norma

Danie typowe dla kuchni sycylijskiej. Jego bazą są pomidory i bakłażan. Proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne!

Składniki

  • 250 g makaronu penne
  • 1 bakłażan
  • 0,5 kg dojrzałych pomidorów lima
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść listków bazylii
  • oliwa, sól, pieprz
  • 100 g ricotty

Sposób przygotowania:

1. Bakłażan pokrój w talarki o grubości 1 cm. Posyp solą i odłóż na sicie. Opłucz, wytrzyj papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w cząstki. Czosnek obierz i posiekaj. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. 

2. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż bakłażana i zrumień go na dużym ogniu. Zmniejsz płomień. Włóż czosnek i pomidory. Duś do miękkości. Dodaj bazylię. Dopraw solą i pieprzem. Makaron osącz. Wymieszaj z sosem. Podgrzewaj razem przez minutę. Wyłóż na talerze. Posyp ricottą. 

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy