Składniki na 4 porcje:
150 g wędzonego boczku
100 g cykorii
Mały pęczek tymianku
1 pomarańcza
2 szalotki
1 ząbek czosnku
500 g makaronu rurki
Sól
100 g oliwek kalamata
Pieprz
50 g orzechów laskowych w płatkach
50 g tartego parmezanu
Boczek pokroić w paski i uprażyć na patelni bez tłuszczu. Cykorie pokroić w paski. Skórkę z pomarańczy zetrzeć, a sok wycisnąć. Szalotki i czosnek obrać i drobno pokroić.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szalotki i czosnek dodać do boczku, smażyć 3 minuty. Dodać sok pomarańczowy, gotować, aż zredukuje się o połowę. Dodać oliwki, skórkę pomarańczową i cykorię. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić, dodać tymianek, orzechy, parmezan i sos. Wymieszać.