Reklama

Penne z cykorią

Lekkie wiosenne danie.

Składniki na 4 porcje:

150 g wędzonego boczku

100 g cykorii

Mały pęczek tymianku

1 pomarańcza

2 szalotki

1 ząbek czosnku

500 g makaronu rurki

Sól

100 g oliwek kalamata

Pieprz

50 g orzechów laskowych w płatkach

50 g tartego parmezanu

Boczek pokroić w paski i uprażyć na patelni bez tłuszczu. Cykorie pokroić w paski. Skórkę z pomarańczy zetrzeć, a sok wycisnąć. Szalotki i czosnek obrać i drobno pokroić.

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szalotki i czosnek dodać do boczku, smażyć 3 minuty. Dodać sok pomarańczowy, gotować, aż zredukuje się o połowę. Dodać oliwki, skórkę pomarańczową i cykorię. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić, dodać tymianek, orzechy, parmezan i sos. Wymieszać.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy