Perfekcyjne pieczone ziemniaki
Od listopada na kanale Polsat Food Network Jenny i Reza odkrywają talenty swoich uczniów w „Bajecznej akademii kulinarnej Jenny i Rezy”. Wypróbuj ziemniaki wg przepisu Rezy!
1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
2. Wrzuć ziemniaki do wrzącej wody i podgotuj 5 minut.
3. Odlej ziemniaki przy pomocy durszlaka i lekko potrząśnij lub nakłuj widelcem.
4. W międzyczasie wrzuć masło i olej na blachę do pieczenia i podgrzej w piekarniku, aż masło się rozpuści.
5. Wyjmij blachę z piekarnika i delikatnie ułóż ziemniaki.
6. Polej ziemniaki gorącym tłuszczem.
7. Przypraw solą i pieprzem i wrzuć do piekarnika.
8. Co jakiś czas polewaj ziemniaki tłuszczem.
9. Piecz około 50 minut, aż uzyskasz złocisty kolor a ziemniaczki staną się chrupiące. Podawaj na talerzu.
Wskazówka: użyj kaczego bądź gęsiego smalcu, by nadać ziemniakom dodatkową głębię i bogactwo smaku.
Od listopada na kanale Polsat Food Network Jenny i Reza odkrywają talenty swoich uczniów w "Bajecznej akademii kulinarnej Jenny i Rezy". Ta para mistrzów kuchni potrafi wyzwolić entuzjazm do jedzenia nawet u najsłabszych kucharzy. Zaczynając od podstaw gotowania i docierając do zawiłości przepisów kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej, uczestnicy programu przygotowują wyśmienite uczty pod uważnym okiem słynnych gospodarzy i w atmosferze doskonałej zabawy.
Kiedy nadchodzą Święta i Nowy Rok, Jenny i Reza mają pole do popisu, stawiając przed swoimi uczniami prawdziwe wyzwania. Choć potrawy, jakie przygotowują, są wyrafinowane, z Jenny i Rezą stają się bajecznie proste.
Zapraszamy do świątecznego stołu Jenny Morris i Rezy Mahammada. Oto przepisy na świąteczne i noworoczne przysmaki, wprost z "Bajecznej akademii kulinarnej".
"Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy"
Od poniedziałku do piątku o 17:30 na Polsat Food Network