Pięć deserów najlepszych na upał
Gdy z nieba leje się żar, szukasz sposobu na schłodzenie się. Idealne będą zimne desery. Oto pięć propozycji na słodkie pyszności, które przyniosą orzeźwienie nawet w największy upał.
Lody są najpopularniejszym deserem, zwłaszcza, gdy temperatura na zewnątrz jest iście tropikalna. Do ich zrobienia warto wykorzystać owoce sezonowe, jak choćby truskawki. Wystarczy zmiksować je z jogurtem i dosłodzić do smaku (im mniej cukru, tym lepiej). Następnie napełnić koktajlem pojemniki do lodów, albo wykorzystać puste opakowania po jogurtach. Włożyć do zamrażalnika na kilka godzin - po wyjęciu będzie można rozkoszować się smakiem domowych lodów.
Jeśli chcesz, by twoje lody były jak najmniej kaloryczne, zrób je bez dodatku cukru. Wybierz owoc, który ze swojej natury jest słodki, jak na przykład - melon. Dojrzałego melona wystarczy zmiksować z naturalnym jogurtem i kilkoma listkami mięty. Całość pulpy zapakować do mniejszych pojemników i włożyć na kilka godzin do zamrażalnika. Lody z melona są i smaczne, i orzeźwiające.
Maliny warto wykorzystać do zrobienia prostego musu. Owoce możesz zmiksować, a jeśli chcesz, by mus był wyjątkowo aksamitny, przetrzyj je przez drobne sitko - dzięki temu pozbędziesz się pestek. Przetarte maliny przełóż do salaterek i wstaw do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu możesz ozdobić mus z malin bitą śmietaną.
Galaretki są idealną opcją na upały. Łatwo je przygotować (wystarczy rozpuścić zawartość galaretki w gorącej wodzie, płyn wlać do salaterek, poczekać aż ostygnie i wsadzić do lodówki, by stwardniały). Galaretka ładnie wygląda w szklanym naczyniu - przed wlaniem możesz umieścić w salaterce owoce sezonowe - truskawki, jagody, maliny, albo maliny - i zalać przestudzonym, ale jeszcze nie zastygniętym płynem.
Możesz też zrobić kilka galaretek różnego koloru - każdą w osobnym naczyniu - poczekać aż ostygną, schłodzić w lodówce i po wyjęciu nakładać do salaterek ich różnokolorowe kawałki.
Kolejną smaczną propozycją na orzeźwienie jest galaretka cytrusowa. Koniecznie wykorzystaj nasz przepis na galaretkę z cytrusów.
Jagodowy sorbet można zrobić na wiele sposób. Około dwie szklanki jagód zmiksuj z puszką mleka kokosowego i trzema łyżkami syropu klonowego, albo miodu. Zmiksowaną pulpą wypełnij mniejsze pojemniki i zamróź w zamrażalniku. Możesz też skorzystać z innego przepisu na sorbet jagodowy. Smakuje równie dobrze.
Zobacz także:
Truskawki: Siedem sposobów na wykorzystanie owoców sezonowych
Zobacz wideo: