Pięć deserów najlepszych na upał

Gdy z nieba leje się żar, szukasz sposobu na schłodzenie się. Idealne będą zimne desery. Oto pięć propozycji na słodkie pyszności, które przyniosą orzeźwienie nawet w największy upał.

Domowe lody z truskawek są pyszne!
Domowe lody z truskawek są pyszne! 123RF/PICSEL

Lody, lody dla ochłody

Lody są najpopularniejszym deserem, zwłaszcza, gdy temperatura na zewnątrz jest iście tropikalna. Do ich zrobienia warto wykorzystać owoce sezonowe, jak choćby truskawki. Wystarczy zmiksować je z jogurtem i dosłodzić do smaku (im mniej cukru, tym lepiej). Następnie napełnić koktajlem pojemniki do lodów, albo wykorzystać puste opakowania po jogurtach. Włożyć do zamrażalnika na kilka godzin - po wyjęciu będzie można rozkoszować się smakiem domowych lodów.  

Sorbet z melona jest idealnym deserem na upały
Sorbet z melona jest idealnym deserem na upały 123RF/PICSEL

Sorbet z melona

Jeśli chcesz, by twoje lody były jak najmniej kaloryczne, zrób je bez dodatku cukru. Wybierz owoc, który ze swojej natury jest słodki, jak na przykład - melon. Dojrzałego melona wystarczy zmiksować z naturalnym jogurtem i kilkoma listkami mięty. Całość pulpy zapakować do mniejszych pojemników i włożyć na kilka godzin do zamrażalnika. Lody z melona są i smaczne, i orzeźwiające.

Tak podany mus z malin na pewno lepiej smakuje
Tak podany mus z malin na pewno lepiej smakuje 123RF/PICSEL

Mus z malin

Maliny warto wykorzystać do zrobienia prostego musu. Owoce możesz zmiksować, a jeśli chcesz, by mus był wyjątkowo aksamitny, przetrzyj je przez drobne sitko - dzięki temu pozbędziesz się pestek. Przetarte maliny przełóż do salaterek i wstaw do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu możesz ozdobić mus z malin bitą śmietaną.

Do galaretki dodaj owoce sezonowe - wzmacniają smak deseru i pięknie wyglądają
Do galaretki dodaj owoce sezonowe - wzmacniają smak deseru i pięknie wyglądają 123RF/PICSEL

Kolorowe galaretki

Galaretki są idealną opcją na upały. Łatwo je przygotować (wystarczy rozpuścić zawartość galaretki w gorącej wodzie, płyn wlać do salaterek, poczekać aż ostygnie i wsadzić do lodówki, by stwardniały). Galaretka ładnie wygląda w szklanym naczyniu - przed wlaniem możesz umieścić w salaterce owoce sezonowe - truskawki, jagody, maliny, albo maliny - i zalać przestudzonym, ale jeszcze nie zastygniętym płynem.

Możesz też zrobić kilka galaretek różnego koloru - każdą w osobnym naczyniu - poczekać aż ostygną, schłodzić w lodówce i po wyjęciu nakładać do salaterek ich różnokolorowe kawałki.   

Kolejną smaczną propozycją na orzeźwienie jest galaretka cytrusowa. Koniecznie wykorzystaj nasz przepis na galaretkę z cytrusów.

Sorbet jagodowy znakomicie chłodzi
Sorbet jagodowy znakomicie chłodzi 123RF/PICSEL

Jagodowy sorbet

Jagodowy sorbet można zrobić na wiele sposób. Około dwie szklanki jagód zmiksuj z puszką mleka kokosowego i trzema łyżkami syropu klonowego, albo miodu. Zmiksowaną pulpą wypełnij mniejsze pojemniki i zamróź w zamrażalniku. Możesz też skorzystać z innego przepisu na sorbet jagodowy. Smakuje równie dobrze.  

Zobacz także: 

Zimne desery schłodzą nas w upalne dni
Zimne desery schłodzą nas w upalne dni123RF/PICSEL

Zobacz wideo:

„Ewa gotuje”: JagodziankiPolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?