Pieczemy chleb
Tak niewiele trzeba, by cieszyć się smakiem domowego pieczywa.
Składniki na 1 bochenek: 400 g mąki pszennej, 100 g mąki żytniej, 1 ugotowany ziemniak, sól, 1 łyżka kminku, 1 łyżeczka cukru,2 łyżki smalcu, 21 g drożdży, 1 łyżka oleju.
Obie mąki przesiać do misy, wymieszać, zrobić w kopczyku dołek. Dodać drobno starty ziemniak, szczyptę soli, kminek, cukier, roztopiony smalec i rozkruszone drożdże. Dolać 300 ml wody - składniki dokładnie wymiesić. Gdy powstanie gładkie ciasto, uformować kulę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, by wyrosło.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść na poprószonej mąką stolnicy i uformować bochenek. Ułożyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować olejem. Odstawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia - w cieple. Piekarnik nagrzać do 220°C. Przez 10 minut piec chleb w tej temperaturze, potem obniżyć ją do 180°C i dopiekać jeszcze około 40 minut. Upieczony chleb lekko zwilżyć wodą.
Składniki na 1 bochenek: 200 g pełnoziarnistej mąki pszennej, 50 g mąki żytniej, 100 g płatków owsianych, 10 g drożdży, pół torebki proszku do pieczenia, 200 suszonych owoców (np. rodzynki, morele), 1 łyżeczka soli, 180 ml wody.
Wymieszać w misie obie mąki z proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi i rozkruszonymi drożdżami. Zalać ciepłą wodą wymieszaną z solą i zagnieść ciasto. Odstawić je w cieple na 45 minut do wyrośnięcia. Suszone owoce posiekać, delikatnie wmieszać je w wyrośnięte ciasto.
Z ciasta uformować okrągły bochenek, ułożyć na natłuszczonej blasze i odstawić jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 200°C, wstawić chleb. Po 15 minutach pieczenia obniżyć temperaturę do 180°C. Piec jeszcze przez ok. 20 minut.
Składniki na 2 bochenki: 500 g mąki pszennej, 40 g drożdży, 50 g cukru, 125 ml mleka, sól, 150 g tłustego twarogu, 1 jajko, 30 g masła, 1 jajko do posmarowania.
Mąkę przesiać do misy, pośrodku zrobić dołek, rozkruszyć w nim drożdże. Dodać cukier, wlać połowę letniego mleka, dobrze wymiesić. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Gdy wyrośnie, dodać resztę letniego mleka, rozkruszony twaróg, jajko, 10 g soli, pod koniec wlać roztopione masło. Dobrze wymiesić, przykryć misę ściereczką i odstawić na 50 minut, by ciasto wyrosło. Podzielić je na dwie równe części i uformować dwa bochenki.
Dwie podłużne formy wysmarować tłuszczem, włożyć do nich bochenki i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosły. Tuż przed pieczeniem chlebki posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C. Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 180°C. Piec jeszcze 30 minut.
Składniki na 1 chleb: 200 g maki pszennej, 80 g mąki żytniej, 10 g drożdży, 1 łyżka oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli, 2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek (lub pasta z czarnych oliwek).
Do misy wsypać obie mąki, wymieszać je. Zrobić dołek, rozkruszyć w nim drożdże, wlać 170 ml ciepłej wody wymieszanej z solą oraz łyżkę oliwy z oliwek - składniki dobrze wymiesić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia.
Oderwać 1/3 ciasta, pozostałe wymieszać z połową oliwek i uformować podłużny bochenek. Ciasto bez oliwek rozwałkować na placek o grubości 3 mm, jego środek posmarować lekko wodą, posypać pozostałymi oliwkami. Na warstwie oliwek ułożyć podłużny chlebek i owinąć go ciastem. Tak uformowany ułożyć ("szwem" pod spód) na natłuszczonej blasze, wierzch lekko naciąć nożem. Odstawić na 25 minut do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Wstawić chleb, piec ok. 35 minut.