Reklama

Pieczeń rzymska z farszem z porów

W wiosennej odsłonie

Składniki

  • 1 kg porów
  • sól
  • 25 g masła
  • pieprz
  • 200 g serka topionego o smaku śmietankowym
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 150 ml mleka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g mieszanego mielonego mięsa
  • 500 g metki wieprzowej (surowa kiełbasa z bardzo drobno mielonego mięsa)
  • 100 g suszonej prażonej cebuli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki musztardy
  • natka pietruszki do dekoracji
  • tłuszcz do brytfanki

1. Pory oczyścić, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pory, dusić 5 minut. Potem wymieszać je z serkiem topionym, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 5 minut, aż serek całkowicie się rozpuści.

2. Tartą bułkę wymieszać z mlekiem, odstawić na kilka minut. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Metkę wycisnąć z osłonek. Mięso mielone wymieszać z metką. Dodać cebulę, czosnek, jajko, bułkę namoczoną w mleku oraz musztardę. Masę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wyrobić.

Reklama

3. Ułożyć na dużym kawałku grubej folii spożywczej. Uformować placek o wymiarach 30x30 cm. Posmarować go 1/3 farszu z porów i, pomagając sobie folią, zwinąć w roladę. Obsypać ją prażoną cebulką i ułożyć w posmarowanej tłuszczem brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec ok. 60 minut. Krótko przed końcem pieczenia roladę można przykryć folią aluminiową, by wierzch się nie przypalił. Pieczeń pokroić w plastry. Pozostałe pory podgrzać. Podawać jako dodatek do pieczeni.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy