1. Pory oczyścić, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pory, dusić 5 minut. Potem wymieszać je z serkiem topionym, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 5 minut, aż serek całkowicie się rozpuści.
2. Tartą bułkę wymieszać z mlekiem, odstawić na kilka minut. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Metkę wycisnąć z osłonek. Mięso mielone wymieszać z metką. Dodać cebulę, czosnek, jajko, bułkę namoczoną w mleku oraz musztardę. Masę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wyrobić.
3. Ułożyć na dużym kawałku grubej folii spożywczej. Uformować placek o wymiarach 30x30 cm. Posmarować go 1/3 farszu z porów i, pomagając sobie folią, zwinąć w roladę. Obsypać ją prażoną cebulką i ułożyć w posmarowanej tłuszczem brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec ok. 60 minut. Krótko przed końcem pieczenia roladę można przykryć folią aluminiową, by wierzch się nie przypalił. Pieczeń pokroić w plastry. Pozostałe pory podgrzać. Podawać jako dodatek do pieczeni.