Pieczeń z fasolką
Na noc przed obróbką mięso natrzyj olejem z musztardą oraz roztartym czosnkiem i wstaw do lodówki. Stanie się bardziej kruche i szybciej się dopiecze.
Składniki
- 60 dag schabu bez kości
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 10 dag wędzonego boczku
- 60 dag fasolki szparagowej mrożonej
- 1 cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szklanka mleka
- 10 dag tartego żółtego sera (np. gouda)
- 1 żółtko
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz, cząber
- tłuszcz do formy
1. Schab i kurczaka umyć, osuszyć, filety przekroić na połowy. Obsmażyć na oleju (schab 15 minut, filety 10 minut), oprószyć pieprzem i solą, zdjąć z patelni. Fasolkę gotować 4 minuty z dodatkiem soli i cząbru, odcedzić. Cebulę pokroić w ósemki, natkę pietruszki posiekać.
2. Boczek pokroić w paski, zrumienić razem z cebulą. Dodać fasolkę i natkę, poddusić, doprawić do smaku. Masło zasmażyć z mąką, wlać bulion i mleko, zagotować, dodać ser. Zdjąć z ognia, wymieszać z żółtkiem, doprawić do smaku.
3. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć fasolkę szparagową. Usmażone mięso pokroić w dość grube plastry, ułożyć na fasolce, zalać sosem serowym. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Udekorować natką pietruszki.