Reklama

Pieczona Alaska

Połączenie lodów i puszystej bezy - to właśnie deser Pieczona Alaska. Idealna słodkość na letnie upały.

Składniki

  • Litr lodów (najlepiej w 2 smakach)
  • gotowy biszkopt
  • 180 g cukru
  • 3 białka
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g wody

Sposób przygotowania:

1. Miskę o średnicy zbliżonej do średnicy ciasta wykładamy folią spożywczą i przekładamy do niej lody. Przykrywamy folią spożywczą i mrozimy ok. 10 minut (robimy tak po nałożeniu każdego smaku). 

2. Do rondla wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i dalej gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, aż syrop cukrowy zacznie gęstnieć. 

3. Ubijamy na sztywno białka z sokiem z cytryny. Wciąż miksując na najniższych obrotach, po odrobinie wlewamy syrop cukrowy. Miksujemy jeszcze chwilę. 

Reklama

4. Na talerz wykładamy blat biszkoptowy. Ogrzewamy dłońmi boki miski z lodami i pociągając za folię, wysuwamy lody na ciasto. Szpatułką obkładamy lody masą bezową, tworząc fantazyjne esy-floresy. Na koniec palnikiem do crème brûlée opalamy bezę, żeby się przyrumieniła.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy