Pieczona Alaska
Połączenie lodów i puszystej bezy - to właśnie deser Pieczona Alaska. Idealna słodkość na letnie upały.
Sposób przygotowania:
1. Miskę o średnicy zbliżonej do średnicy ciasta wykładamy folią spożywczą i przekładamy do niej lody. Przykrywamy folią spożywczą i mrozimy ok. 10 minut (robimy tak po nałożeniu każdego smaku).
2. Do rondla wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i dalej gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, aż syrop cukrowy zacznie gęstnieć.
3. Ubijamy na sztywno białka z sokiem z cytryny. Wciąż miksując na najniższych obrotach, po odrobinie wlewamy syrop cukrowy. Miksujemy jeszcze chwilę.
4. Na talerz wykładamy blat biszkoptowy. Ogrzewamy dłońmi boki miski z lodami i pociągając za folię, wysuwamy lody na ciasto. Szpatułką obkładamy lody masą bezową, tworząc fantazyjne esy-floresy. Na koniec palnikiem do crème brûlée opalamy bezę, żeby się przyrumieniła.
Zobacz także: