Pieczone jabłka w słonym karmelu
Ten przepis to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Połączenie słodyczy jabłek i słonego karmelu czyni ten deser prawdziwym rarytasem!

Składniki
- 100 mascarpone
- 3 jabłka
- 50 g masła
- 15 g otrąb
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
na słony karmel
- cukier
- śmietanka
- sól
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jabłka przekrajamy na pól i wydrążamy gniazdo nasienne. Połówki jabłek nacinamy do 2/3 głębokości w odstępie 0,5 cm. Gotowe owoce przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W rondelku roztapiamy masło. Gdy tłuszcz jest gotowy smarujemy nim jabłka i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika na 20 minut. Pozostałą część masła mieszamy z otrębami i cynamonem. Gdy jabłka są upieczone posypujemy je wcześniej przygotowanymi otrębami. Pieczemy jeszcze 5 minut. Gotowy deser podajemy z mascarpone.
Sposób przygotowania słonego karmelu: Cukier rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Gdy się rozpuści i będzie miał lekko brązowy kolor, wlewamy ciepła śmietankę. Mieszamy do połączenia się składników i zgęstnienia sosu. Solimy do smaku. Smacznego!