Reklama

Reklama

Pieczone jabłka w słonym karmelu

Ten przepis to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Połączenie słodyczy jabłek i słonego karmelu czyni ten deser prawdziwym rarytasem!

Składniki

  • 100 mascarpone
  • 3 jabłka
  • 50 g masła
  • 15 g otrąb
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na słony karmel

  • cukier
  • śmietanka
  • sól

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jabłka przekrajamy na pól i wydrążamy gniazdo nasienne. Połówki jabłek nacinamy do 2/3 głębokości w odstępie 0,5 cm. Gotowe owoce przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W rondelku roztapiamy masło. Gdy tłuszcz jest gotowy smarujemy nim jabłka i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika na 20 minut. Pozostałą część masła mieszamy z otrębami i cynamonem. Gdy jabłka są upieczone posypujemy je wcześniej przygotowanymi otrębami. Pieczemy jeszcze 5 minut. Gotowy deser podajemy z mascarpone. 

Reklama

Sposób przygotowania słonego karmelu: Cukier rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Gdy się rozpuści i będzie miał lekko brązowy kolor, wlewamy ciepła śmietankę. Mieszamy do połączenia się składników i zgęstnienia sosu. Solimy do smaku. Smacznego!

Polsat

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy