Przygotowanie:
1. Przesianą mąkę wymieszaj z solą. Wlej przestudzone masło oraz wodę. Delikatnie mieszając, ugnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw na 60 min.
2. Umyte mięso pokrój w małą kostkę. Rodzynki oraz umytą natkę pietruszki posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć mięso. Obsmaż na rumiano. Oprósz solą oraz pieprzem, przełóż do miski. Do gorących ziemniaków dodaj masło, ubij tłuczkiem na jednolitą masę. Dopraw do smaku słodką i ostrą papryką, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Gdy wystygną, dodaj mięso, rodzynki oraz posiekaną natkę, wymieszaj.
3. Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Miseczką wytnij krążki. Brzegi ciasta posmaruj wodą, rozłóż nadzienie i zlep brzegi. Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 20-25 min w temp. 180°C.
Zobacz również: