Pieczone pierogi
Pyszne pierogi w zupełnie nowej odsłonie.
Składniki
na ciasto
- 500 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 125 g rozpuszczonego masła
- ¾ szklanki letniej wody
na farsz
- 400 g piersi z kurczaka
- 350 g ziemniaków
- ½ pęczka natki pietruszki
- 50 g rodzynek
- 15 g masła
- słodka i ostra mielona papryka
- gałka
- muszkatołowa l olej l sól l pieprz l jajko
Przygotowanie:
1. Przesianą mąkę wymieszaj z solą. Wlej przestudzone masło oraz wodę. Delikatnie mieszając, ugnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw na 60 min.
2. Umyte mięso pokrój w małą kostkę. Rodzynki oraz umytą natkę pietruszki posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć mięso. Obsmaż na rumiano. Oprósz solą oraz pieprzem, przełóż do miski. Do gorących ziemniaków dodaj masło, ubij tłuczkiem na jednolitą masę. Dopraw do smaku słodką i ostrą papryką, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Gdy wystygną, dodaj mięso, rodzynki oraz posiekaną natkę, wymieszaj.
3. Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Miseczką wytnij krążki. Brzegi ciasta posmaruj wodą, rozłóż nadzienie i zlep brzegi. Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 20-25 min w temp. 180°C.
Zobacz również: