Reklama

Pieczone pierogi z farszem mięsnym

Potrawy z piekarnika smakują niemal każdemu. Wiele z nich można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wypróbuj!

Składniki na ciasto

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • opakowanie suchych drożdży
  • łyżka cukru
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • sól

Składniki na farsz

  • 1/2 kg gotowanego mięsa (może być z rosołu)
  • duża cebula
  • 1/4 kg świeżego szpinaku lub jarmużu
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wsyp do miski. Dodaj cukier, sól, drożdże, miękkie masło i wszystko razem posiekaj nożem. 

2. Dodaj jedno jajko, mleko i zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw. 

3. Przygotuj farsz. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Szpinak lub jarmuż poszatkuj i dodaj do cebuli. Przesmaż. 

4. Mięso zmiel w maszynce. Wymieszaj składniki. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj kółka i napełniaj farszem. Posmaruj jajkiem. 

5. Piecz w 180°C ok. 20 minut. 

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy