Pieczone pierogi z farszem mięsnym
Potrawy z piekarnika smakują niemal każdemu. Wiele z nich można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wypróbuj!
Składniki
na ciasto
- 1/2 kg mąki pszennej
- opakowanie suchych drożdży
- łyżka cukru
- szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- sól
na farsz
- 1/2 kg gotowanego mięsa (może być z rosołu)
- duża cebula
- 1/4 kg świeżego szpinaku lub jarmużu
- sól i pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wsyp do miski. Dodaj cukier, sól, drożdże, miękkie masło i wszystko razem posiekaj nożem.
2. Dodaj jedno jajko, mleko i zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw.
3. Przygotuj farsz. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Szpinak lub jarmuż poszatkuj i dodaj do cebuli. Przesmaż.
4. Mięso zmiel w maszynce. Wymieszaj składniki. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj kółka i napełniaj farszem. Posmaruj jajkiem.
5. Piecz w 180°C ok. 20 minut.
Zobacz także: