Pieczone warzywa z wędzonką
W tej potrawie sprawdzą się różne rodzaje warzyw: cukinia, brokuł, kalafior, seler naciowy. Zapiekankę można posypać żółtym serem.
Składniki
- 50 dag niedużych ziemniaków
- 2 rzepy
- 2 marchewki
- 10 dag fasolki szparagowej
- 35 dag wędzonego boczku
- 20 dag kiełbasy metki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz
1. Ziemniaki, rzepę i marchewki obrać, pokroić: ziemniaki w plasterki, marchew i rzepę w słupki. Cebulę i czosnek pokroić w plasterki, boczek w drobną kostkę, metkę w cienkie plasterki. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
2. Fasolkę umyć, odciąć końce, obrać z włókien, strączki przełamać na pół.
3. Wszystkie składniki wymieszać. Układać warstwami w dużym, żaroodpornym naczyniu z przykrywką, przesypując natką pietruszki oraz solą i pieprzem. Zalać bulionem, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piec około 60 min. Podawać w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała.