Reklama

Pieczone warzywa z wędzonką

W tej potrawie sprawdzą się różne rodzaje warzyw: cukinia, brokuł, kalafior, seler naciowy. Zapiekankę można posypać żółtym serem.

Składniki

  • 50 dag niedużych ziemniaków
  • 2 rzepy
  • 2 marchewki
  • 10 dag fasolki szparagowej
  • 35 dag wędzonego boczku
  • 20 dag kiełbasy metki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

1. Ziemniaki, rzepę i marchewki obrać, pokroić: ziemniaki w plasterki, marchew i rzepę w słupki. Cebulę i czosnek pokroić w plasterki, boczek w drobną kostkę,  metkę w cienkie plasterki.  Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.

2. Fasolkę umyć, odciąć  końce, obrać z włókien, strączki przełamać na pół.

3. Wszystkie składniki  wymieszać. Układać warstwami w dużym, żaroodpornym naczyniu z przykrywką, przesypując natką pietruszki oraz solą i pieprzem. Zalać bulionem, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego  do temp. 200°C. Piec  około 60 min. Podawać  w naczyniu, w którym  potrawa się zapiekała.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy