Reklama

Pieczony halibut w marynacie cytrynowej

Czasy, kiedy smażona flądra była głównym przysmakiem lata, dawno minęły. Teraz możemy się cieszyć rybami i frutti di mare w wielu przepysznych wersjach!

Składniki

  • 2 filety halibuta (lub innej ryby)
  • 1 trawa cytrynowa cięta
  • 1/2 łyżeczki świeżych listków tymianku
  • skórka z 1 limonki lub 1/2 cytryny
  • sok z 1 limonki lub 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • masło, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Filety umyj, osusz. Każdy podziel jeszcze na dwa mniejsze. Składniki marynaty dobrze wymieszaj lub zmiksuj. Przygotuj papier do pieczenia tak, aby można było zawinąć każdy filet w osobny pakunek. Posmaruj papier masłem. 

2. Filety posól i popieprz. Połóż na papierze skórą do dołu, posmaruj każdy marynatą. Paczuszki szczelnie, ale luźno zamknij. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 12-15 minut. Podawaj z warzywami, np. ugotowanymi szparagami.

Zobacz także:

Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy