Reklama

Pieczony indyk

Składniki

  • podwójna pierś z indyka
  • ulubione warzywa
  • olej
  • 50 dag masła
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek, estragon, lubczyk
  • 4 łyżki białego wina
  • 2 łyżki masła
  • wyciśnięty sok z cytryny
  • 2 jabłka

 W miseczce wymieszaj olej z dużą ilością przypraw. Odstaw na 30 minut do lodówki. Ziołową miksturą dokładnie natrzyj pierś z indyka i odłóż na około 2 godziny. 

W tym czasie umyj jabłka, wytnij gniazda nasienne i pokrój je w grubsze plastry. Skrop sokiem z cytryny.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż w nim pierś i rozłóż masło pokrojone w paski. Wlej wino. 

Pieczeń włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. godzinę, co jakiś czas podlewaj wytwarzającym się sosem. Trzydzieści minut przed końcem pieczenia do indyka dołóż warzywa.

Reklama

Puszysty sernik


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy