Pieczony łosoś serwowany na szpinakowej kołderce
Ryba i mięso drobiowe pieczone w pergaminie lub aluminiowej folii są niezwykle smaczne i soczyste.
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Włóż pokrojonego w cienkie plasterki pora i smaż na średnim ogniu przez 3-5 minut, aż zmięknie. Przypraw go solą i pieprzem. Cytrynę sparz wrzątkiem i pokrój w plasterki.
2. Z folii aluminiowej wytnij 2 kwadraty o boku dł. 30 cm. Ułóż na nich plastry cytryny i kawałki łososia. Przykryj podsmażonym porem, posyp tymiankiem i skrop łyżką oliwy. Folię z łososiem zawiń w luźny pakiecik. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Zapiekaj 13-15 minut.
3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy, wrzuć czosnek oraz liście szpinaku i podsmaż. Oprósz świeżo mielonym pieprzem oraz solą morską. Skrop sokiem z cytryny. Łososia w pakiecikach podawaj na szpinaku.
Zobacz także: