Piernik z myślą o świętach
Piernik im starszy, tym lepszy. Dlatego zawsze przypomnimy sobie o tej recepturze na długo przed świętami... Gotowe ciasto doskonale przechowuje się w lodówce - piernik trzeba jedynie szczenie owinąć folią, by nie chłonął zapachów.
Składniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 2 łyżki miodu, 259 g margaryny, 3 jajka, 1 szklanka mleka, 3 łyżki kakao, 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika, szczypta mielonych goździków, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Bakalie: 100 g rodzynków, 150 g śliwek suszonych, 150 g. moreli suszonych.
Przygotowanie: Margarynę rozpuścić w garnku - w żadnym wypadku nie powinna się zagotować. Wsypać cukier, kakao, przyprawy korzenne i mielone goździki. Wymieszać. Zestawić z ognia.
Jajka zmiksować z mlekiem i dodać do masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dosypać do garnka cały czas miksując ręcznym robotem, by nie powstały żadne grudki.
Wszystkie bakalie przełożyć do miski, wsypać łyżkę mąki i wymieszać. Połączyć z gładką masą piernikową.
Niedużą foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy przelać masę piernikową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ponad 1 godzinę. Przed wyjęciem z pieca sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Całość można ozdobić polewą czekoladową.
Przepis pochodzi z najnowszej książki Ewy Wachowicz "Ewa gotuje - ulubione".
Czytaj także: Szybkie ciasto na maślance