Reklama

Pierogi ze szpinakiem

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki Ciasto

  • 2 sztuki jajko
  • szklanka ciepła woda
  • 2 łyżki olej
  • szczypta sól
  • 0,5 kg mąka

Składniki Farsz

  • gałka muszkatołowa
  • żółtko
  • 30 dag mrożony szpinak
  • 2 łyżki masło
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki olej
  • pół małej cebula
  • 2 sztuki pomidor
  • 1 ząbek czosnek
  • 2 opakowania mozzarella

Na maśle zeszklić cebulę i dodać roztarty z solą czosnek, lekko przesmażyć. Dodać rozmrożony i dobrze odciśnięty szpinak, przesmażyć do osuszenia, doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą. Przestudzić i dodać żółtko.

Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować, wycinać krążki, nakładać farsz i zlepiać fantazyjnie. Wrzucać na gotującą się wodę (osoloną i z 3 łyżkami oleju). Po ugotowaniu schłodzić.

W naczyniu żaroodpornym układać na przemian pierogi z plastrami mozarelli i pomidorów, zapiekać ok. 10 min. w nagrzanym do 200°C piekarniku.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy