Pierożki w kształcie serca

W Walentynki miło jest zaskoczyć ukochaną osobę własnoręcznie przygotowanym posiłkiem. Dołóż starań, by danie symbolicznie nawiązywało do Twoich gorących uczuć.

Do wycinania kształtnych serc możesz użyć foremek do ciastek
Do wycinania kształtnych serc możesz użyć foremek do ciastek123RF/PICSEL

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 125 ml wrzącej wody
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • 25 dag twarogu
  • łyżka cukru
  • sos owocowy do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Do mąki wsyp sól. We wrzątku rozpuść masło i, ciągle mieszając, stopniowo wlewaj do mąki. Dodaj jajko i przez ok. 5 minut zagniataj ciasto.

2. Przykryj je ogrzaną miseczką (glinianą) i odstaw na pół godziny. Zrób farsz - ser połącz z utartym żółtkiem, pianą z białka, cukrem. Z ciasta powycinaj serca, nałóż farsz, zlep i gotuj w słonej wodzie. Podawaj z sosem owocowym.

Zobacz także:

Pierogi z kapustąStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas