Pierożki w kształcie serca
W Walentynki miło jest zaskoczyć ukochaną osobę własnoręcznie przygotowanym posiłkiem. Dołóż starań, by danie symbolicznie nawiązywało do Twoich gorących uczuć.
Składniki
- 30 dag mąki
- 125 ml wrzącej wody
- 2 jajka
- łyżka masła
- szczypta soli
- 25 dag twarogu
- łyżka cukru
- sos owocowy do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Do mąki wsyp sól. We wrzątku rozpuść masło i, ciągle mieszając, stopniowo wlewaj do mąki. Dodaj jajko i przez ok. 5 minut zagniataj ciasto.
2. Przykryj je ogrzaną miseczką (glinianą) i odstaw na pół godziny. Zrób farsz - ser połącz z utartym żółtkiem, pianą z białka, cukrem. Z ciasta powycinaj serca, nałóż farsz, zlep i gotuj w słonej wodzie. Podawaj z sosem owocowym.
Zobacz także: