Piersi z kaczki ze śliwkami
Śliwki zawierają dużo błonnika i witamin. Możesz je wykorzystać jako dodatek do słodkich i wytrawnych dań.

Składniki
- 2 piersi kaczki
- gruboziarnista sól morska
- pieprz
- olej arachidowy (do smażenia)
- 15 świeżych śliwek
- 250 ml czerwonego wina
- 2 łyżki stołowe brandy
- 1 laska cynamonu
- 3 goździki
- 1 anyż gwiazdkowy
- sok z 1/2 pomarańczy
- sok z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 limonki
- przyprawa pięć smaków
- łyżeczka musztardy dijon
- łyżka migdałów w płatkach do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Do rondla wlej wino i brandy. Dorzuć laskę cynamonu, goździki i anyż gwiazdkowy. Gotuj przez 10 minut. Wlej sok z cytrusów. Odparuj połowę płynu. Dodaj szczyptę przyprawy pięć smaków i musztardę.
2. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Skórę na piersiach kaczki natnij, aby wytopić tłuszcz. Natrzyj ją solą morską i pieprzem. Na patelnię wlej olej, połóż piersi skórą do dołu. Smaż, aż skóra będzie złocistobrązowa. Przewróć i smaż 3 minuty. Wstaw do piekarnika na 5-6 minut.
3. Wydryluj śliwki. Rozgrzej na patelni olej. Ułóż je miąższem do spodu i smaż 2 minuty. 4. Na talerzu połóż połówki śliwek. Ułóż piersi. Podawaj z letnim sosem z czerwonego wina, posypane migdałami.
Zobacz także: