"Pijany" szwarcwaldzki tort
Wypieki z czekoladowym akcentem mają szerokie grono wielbicieli. Należysz do nich?
Sposób przygotowania:
1. Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem. Zmniejsz obroty miksera. Kolejno dodawaj po jednym żółtku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wmieszaj do masy jajecznej. Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr. 24 cm. Piecz 35-40 minut w 180°C. Wystudź. Rozkrój na 2 blaty. Nasącz je wiśniówką.
2. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody. Wystudź. Śmietanę ubij ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Połącz z żelatyną. Na dolnym blacie rozsmaruj 2/3 kremu. Rozłóż osączone wiśnie, lekko je wciskając. Przykryj drugim blatem. Wierzch oraz boki tortu pokryj pozostałym kremem i obsyp wiórkami czekolady.
Zobacz także: